Voorafbetalingen Aj 2024

Voorafbetalingen directe belastingen (personen- en vennootschapsbelasting)

Waarom dienen voorafbetalingen te gebeuren ?

Het einddoel van voorafbetalen is het vermijden van een belastingverhoging.

Natuurlijke personen met een zelfstandige activiteit (eenmanszaak / bedrijfsleiders) en vennootschappen moeten namelijk een belastingverhoging betalen als blijkt dat ze onvoldoende voorafbetalingen hebben gedaan. 

Natuurlijke personen kunnen ook een bonificatie / belastingvermindering bekomen als ze voldoende voorafbetaald hebben (voldoende is 106% van de uiteindelijke belasting). VA 1 kan 3,00% bonificatie opleveren, VA 2 2,50%, VA 3 2,00% en VA 4 1,50%. Het is evenwel slechts het saldo van de voorafbetalingen dat niet aangewend werd om de verhoging te vermijden dat in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de bonificatie.

Bonificaties bestaan niet voor vennootschappen.

Hebben starters recht op een uitzondering ?

Ja.

Beginnende zelfstandigen (eenmanszaak / bedrijfsleiders) dienen tijdens hun eerste 3 jaren geen verhoging te betalen.  Ze kunnen wel een bonificatie halen door er wel te doen.

Startende vennootschappen die voldoen aan de voorwaarde van art 15 Wetboek vennootschappen (“kleine vennootschap”) krijgen gedurende de eerste 3 boekjaren na oprichting geen verhoging wegens onvoldoende voorafbetaling aangerekend.
Als dergelijke vennootschappen toch spontaan voorafbetalingen zouden doen, levert dit evenmin een bonificatie op.

Voor vennootschappen is op gebied van voorafbetalingen het ‘hoogst’ haalbare namelijk een neutralisering van de belastingverhoging, welke echter aan dergelijke vennootschappen niet aangerekend wordt.  Tijdens de eerste 3 jaar is er voor dergelijke vennootschappen dus geen enkel fiscaal of financieel voordeel om spontaan vooraf te betalen.

Evenwel kan het misschien “psychologisch” interessant zijn dit toch al wel te doen opdat zo “de belastingen al (deels) betaald zijn”.  Het al dan niet doen van voorafbetalingen hangt dus in de gegeven omstandigheden nauw samen met een persoonlijke ingesteldheid.

Als er door een starter geopteerd wordt om geen voorafbetalingen te doen, lijkt het ons wel zeer belangrijk om de nodige financiële middelen te reserveren zodat voldoende liquiditeiten beschikbaar zijn op het moment dat de belasting – na het vestigen van de aanslag –  wel echt verschuldigd zal zijn.

Hoe hoog zijn de vermeerderingen en welk voordeel leveren de voorafbetalingen op ?

Eenmanszaken

4,50 % Verhoging
  • VA 1: 6,00% voordeel
  • VA 2: 5,00% voordeel
  • VA 3: 4,00% voordeel
  • VA 4: 3,00% voordeel
Hoog

Vennootschap

6,75% Verhoging
  • VA 1: 9,00% voordeel
  • VA 2: 7,50% voordeel
  • VA 3: 6,00% voordeel
  • VA 4: 4,5% voordeel
Zeer hoog

Update 03/04/2020:

https://financien.belgium.be/nl/Actueel/corona-steunmaatregel-wijziging-percentages-voorafbetalingen-van-de-inkomstenbelasting

Ten gevolge van de Coronacrisis heeft de regering beslist de voordelen te verhogen van de derde en vierde voorafbetaling (met 0,75% voor vennootschappen en met 0,25% voor natuurlijke personen).  Deze verhoging van de voordelen geldt niet voor vennootschappen die dividenden betalen of toekennen tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020 of die een inkoop van eigen aandelen of een kapitaalvermindering doen.

Vereenvoudigd gesteld wordt in de fiscale berekening van de overheid eigenlijk eerst een theoretische, maximale verhoging berekend.  Vervolgens wordt het voordeel berekend dat de voorafbetalingen hebben opgeleverd.  Ten slotte wordt het verschil tussen beide gemaakt en dat verschil maakt de eigenlijke aangerekende vermeerdering uit.  Een tegoed dat zou blijken uit die berekening levert geen belastingvermindering op.  Wel kunnen natuurlijke personen eventueel genieten van een bonificatie – zie hoger – welke echter nog een andere berekening is. 

Wanneer dienen voorafbetalingen te gebeuren ?

Er zijn steeds 4 data van voorafbetalingen.
U mag uw betalingen spreiden over die 4 momenten.  Daar eerdere betalingen steeds een groter voordeel opleveren dan latere, is het beter als u de eerste keer al een voldoende hoog bedrag stort.  Eventueel kan u dat cash-flow matig financieren met een voorafbetalingskrediet dat meestal vrij gunstig is.

Voor natuurlijke personen (het fiscaal jaar loopt daar steeds gelijk met het kalenderjaar) zijn de vier data van voorafbetalingen als volgt:

  1. VA 1: 10 april
  2. VA 2: 10 juli
  3. VA 3: 10 oktober
  4. VA 4: 20 december
Voor vennootschappen met een boekjaar verschillend van het kalenderjaar zijn de vier data van voorafbetalingen als volgt:
 
  1. VA 1: 10 de van de vierde maand van het boekjaar
  2. VA 2: 10 de van de zevende maand van het boekjaar
  3. VA 3: 10 de van de tiende maand van het boekjaar
  4. VA 4: 20 ste van de twaalfde / laatste maand van het boekjaar

Hieronder vindt u een overzicht dat u kan gebruiken als u een vennootschap heeft met een boekjaar afwijkend van het kalenderjaar.  Als u op de tab klikt die overeenstemt met de laatste maand van uw boekjaar, vindt u de relevante data voor voorafbetalingen terug.

Op welke rekening dienen de voorafbetalingen gestort en welke mededeling dient gebruikt te worden ?

IBAN: BE61 6792 0022 9117 en BIC: PCHQ BEBB
Inningscentrum – Dienst voorafbetalingen
NORTH GALAXY, Toren A
Koning Albert II laan 33 bus 42
1030 Brussel

Aan de hand van uw ondernemingsnummer kan u met de tool uit deze link de gestructureerde mededeling genereren die u dient te gebruiken.

LET OP: Dit is een nieuw rekeningnummer vanaf aanslagjaar 2020 !  Indien u een vennootschap bent en nog voorafbetalingen voor aanslagjaar 2019 wil uitvoeren dient u nog het oude nummer te gebruiken.

Krijg ik van de overheid uitnodigingen tot voorafbetalen ?

Normaal zal u spontaan een betalingsformulier van de fiscus ontvangen.  Enkel als u gedurende een jaar geen voorafbetalingen hebt gedaan, zal de overheid geen betaalformulieren meer versturen tot dat u er terug uitvoert.  U kan echter steeds zelf spontaan voorafbetalen op de wijze als in dit artikel beschreven staat.

Kan ik voorafbetalingen terugvragen of overdragen ?

Ja, tot de laatste dag van de tweede maand volgend op belastbaar tijdperk kan de bestemming van de voorafbetalingen worden gewijzigd: ze kunnen (deels) worden terug gevraagd of overgedragen worden naar een ander aanslagjaar.  

Overigens kan u ook een tegoed dat zou blijken op een aanslagbiljet (deels) laten aanwenden als voorafbetaling.

Berekeningstool simulatie belastingvermeerdering in geval van onvoldoende voorafbetalingen:

Scroll to Top